Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED SINDIKATA:

Sindikati za masovni prosvjed 1.5.: 'Vlada zemlju pretvara u logore'

sindikati (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
07.03.2013.
u 12:19

Na djelu je rastakanje socijalne države i protiv toga ustaju svi sindikati realnog i javnog sektora, rekao je Mladen Novosel

Prvog svibnja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održat će se masovni prosvjed svih pet sindikalnih središnjica: SSSH, NHS, Matica, URSH i HUS. Doći će sindikalci iz cijele Hrvatske. Smisao prosvjeda je u činjenici da je aktualna gospodarska i socijalna politika samo nastavak one koju je vodila prethodna vlada, a to je potrošena politika, stoga sindikati očekuju masovni odaziv građana svih slojeva društva.

Rastakanje socijalne države

– Povjerenje građana dobili su jer su obećali promjene, a one su sve vidljivije: sve poskupljuje, a građani su sve siromašniji. Zavod za zapošljavanje se puni uglavnom ljudima iz realnog sektora, koji su u punoj radnoj snazi, u javnim i državnim službama režu plaće. Nema investicija ni novih radnih mjesta, što je bila predizborna poruka. Na djelu je rastakanje socijalne države i protiv toga ustaju svi sindikati realnog i javnog sektora. Poručujemo vlasti: mijenjajte smjer, u protivnom će građani promijeniti vas – poručio je Mladen Novosel, šef SSSH.

Krešimir Sever navodi kako je jedina konstanta – da nam je svaki dan sve gore, pa očekuje da će se u traženju promjene smjera vođenja zemlje pridružiti svi:

– Umirovljenici koji su ostavili puno toga iza sebe, a sve je poharano i za njihovu djecu ne ostaje ništa; studenti i školarci koji bi poduprli roditelje i trebali reći da ne vide budućnost u zemlji i da ih ovakvo postupanje vlasti gura van zemlje, kao i zaposleni koji od rada jedva preživljavaju i oni koji su ostali bez posla!

Radni logori

Vilim Ribić ironično je iskazao vjeru da daljih rezova neće biti – do lokalnih izbora, te da od Plana 21 nije ostalo ni "P". Nije, kaže, stvar u božićnici i regresu, već u činjenici da je društvo civilizirano onoliko, koliko poštuje načela. Kolektivni su ugovori vrhunsko načelo radnih ljudi, a vlada je to načelo skršila.

– Projekt rušenja cijene rada politika je koja ne može izaći na kraj sa samom sobom – kaže Ribić.

Damir Jakuš (URSH) pita vlast tko će raditi u radnim logorima u koji pretvaraju zemlju.

– Vlada koja nema moć privući investicije može samo sve obespraviti kako bi postigla efekt rasta, no to želimo zaustaviti – kaže Jakuš.

>> Plan sindikata: Prvo veliki štrajk, a potom rušenje Vlade?

Komentara 21

Avatar stominac
stominac
12:39 07.03.2013.

Od Plana 21 nije ostalo ni 'P'!' Kako nije pa plan 21 je ostvaren, Hrvatska je vračeno u 1990 kada su ovi izašli iz sabornice te stoga sada ovi zločinci nastavljaju od tamo organizirati zemlju ,još im je samo ime države ostalo za promijeniti ali i to čemo uskoro saznati ,ali sumnjam da čemo biti još Republika Hrvatska, možda neka konfederacija regijskih zemalja, što mislite zašto u svakoj vijesti ima spomen "zemlje regije" zato što nas pripremaju polako da se naviknemo na novo ime!

TM
tom milles
12:41 07.03.2013.

Ustajte vi sindikalci koliko vam drago i činite što vam drago no svoje navike ja ne mijenjam ,ustajem i dalje u svoje ustaljeno vrijeme i mene nebute na ulice izvlekli...JOK....

BA
Black Angels
14:35 07.03.2013.

konacno nesto dobro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije